Sunday, January 20, 2013

BIBIMBAP resipi ~

assalamualaikum salam 1 malaysia.
first skali nk cakap selamat pengantin baru buat Husni Faiz dan isteri yg baru lgsungkn pkahwinan siang tadi!:)
smoga kekal ke akhirat..in shaa Allah...
yeah.otw to kenduri kawen Husni!!*gmbr pengantin xde sbb xsmpat nk amek.hehe*

so..blk dr tu g la jj..niat di hati nk cri ddoubukki tuk mkn malam..sbb ayah kempunan..sejak ija buat aritu..suke pulak ayh dgn ddoubukki...kalo xtaw ape tu.google la sndirik.hahahk!

so sy ni..pergi la mncari2 kt jj...tup2..xde..dorg ni memang xrefill mknn ke ape..berkurun da xde..-_-"
so ckp la dgn mak..
me: xpela mok..ija buat bibimbap..senang je
mok: okey..

dengan itu...mule la misi mencari bahan buat bibimbap!nasib da pnh tgk care buat die kt tv..so ingat la jgak sikit2 ape yg die ltk.hehe..sekarang ni weekend je mcm da jd rutin family mkn mknn korea..
sebab weekend mmg mak malas msk..katanya "weekeend merupakan holiday buat mok" ..oleh itu..bese ktorg 1 fmly mkn luor or sy yg msk.hehe..

tadaaaa!!!!!terliur x ???haha..
bibimbap actually makanan korea yang penuh dgn sayur kt atas tu.huhu.bawah tu nasi..
sayur2 tu bukan mentah ye..sume disaute kan..pastu bibimbap ni sedap dimakan dgn red pepper paste@gochujang dan kimchi!!!lepas siap sume..nak makan tu ade cara..gaulkan je sumee jadi satu! :)
mule2 lpas siap buat..neves dup dap dup dap takut ayah xsuke..ayah cerewet sket mkn die.hehe..
mule2 die kate "tawar"
ija da mule rase cuak.hahaha!
then bru teringat terlupa ltk red pepper paste.:P
lepas da ltk tu n kimchi..ayoh kate "SEDAP!"
Allhamdulillah!!!
sebab sy hanya akan yakin makanan tu sedap bile ayoh dan mok cakap tu sedap.hehe..
ayoh siap tambah 2nd round!time tu hati rase RIANG X TERHINGGA! :D
so..konpem resipi ni boleh masuk buku masakan ija!
*sealed*
owh..dan...kalau da melayu tu..tetap melayu kan..xleh tukar lidah jadi korea..
ayoh dan ija makan bibimbap bersama petai jeruk!haha..pelik kan?tapi not too bad la.hehe..


nk resipi?boleh2.im glad...tapi cara saya buat ni mengikut selera sy la.hehe..xgune resipi die sepenuh2nye pon..amek certain2 then tukar2..hehe~

bahan2:
carrot potong panjang2 sesedap hati
kangkung
button mushroom *korean gune shitake..tp ni care sy!:P *
zuchinii
taugeh/cambah
daging marinate
jagung
telur*kalau nak..tp sy xletak sbb xcukup masa*

cara2:
okey..senang je..
1. carrot disautekan dengan minyak zaiton sikit dan sedikit garam.
2. kangkung dicelurkan dlm air panas yg dicampur garam sikit.jgn celur lame sgt ye..
3. mushroom ni dimsk dgn minyak zaiton dan letak sos tiram sikit dan gula sikit..die akan berkuah..xpe.jangan risau..letak dalam mangkuk berasingan..
4.zuchini disautekan dengan minyak zaiton dan sedikit garam.
5.taugeh disautekan dengan minyak zaiton dan sedikit garam.
6. daging digoreng kan je dengan sedikit garam.
7. jagung dikukus dan diletak sedikit garam dan marjerin.
8. telor tu dimasak telor mata goyang2..
9.susun semua diatas semangkuk nasi.cara nak susun.bayangkan mangkuk tu dah dipotong kepada beberapa bahagian macam roda.then susun je sayur2 n daging tu dalam bentuk roda..mcm dalam gmbr!:) oh..dan mushroom tu jangan diambil bersama kuahnya..ambil mushroom nya sahaja.

marinate daging:
bahan2:
daging 200gm *untuk 5 orang..klu xcukup tmbah la lg.hehe.*
2tbs light soy sauce
1tbs sugar
1tbs honey
black pepper sesuka hati
3 ulas bawang putih*minced*
1 ulas bawang merah*minced*
sedikit halia*minced*
sedikit cili padi/api *minced*

cara2:
gabungkan semua dalam satu bekas..dan perapkan selama yang boleh.lagi lama lagi sedap.
tapi kalau setengah jam pun da cukup.:)

tadaaa!simple kan?mmg simple cume time consuming je.hehehe..its okay.the result akn jadi sangat sedap!:)
enjoy!!
annyeong!:)
xoxo~