Tuesday, October 21, 2008

mushroomsssss!!!

nah ade 1 lgi resepi yg cgt la mudah menggunakan mushrooms..enjoy doing it!!n mkn smpai kenyang k..:bofu_45:

bahan2:
cendawan butang
bawang putih(4 ulas)
sos tiram
gula (1/2 tea spoon)

cara2:
  1. msukkn sedikit minyak..gunakan api yg besar..kemudian masukkn bawang putih yg telah dimayang(potong)..
  2. stlh bawang bertukar kekuningan(bkn garing taw!!), masukkan cendawan2 yg telah dipotong..kacau hingga sebati..
  3. masukkan pula sos tiram dan sedikit gula..kacau hingga sebati dan tunggu sehingga beberapa minit sahaja..kemudian tutp api..
  4. boleh la dihidangkan!!
sangat la senang kn...kn...TAPI!!!! ingat!! jangan sesekali masukkan air kedalamny sebab cendawan itu sendri akn mengeluarkn air..ok?:girl_15:
k..akhir kata..renung2kan dan selamat mencuba!!Smile


ASAM PEDAS IKAN PARI!!

hee..hari ni sy msk asam pedas ikan pari...nyum2..cedap2..ija nih x lokek ilmu..so nah ija kasi resepi die...spe yg nk cube..renung2kn dan selamat mencuba!!!!:girl_4:

bahan2:
di'blend'kn bersama:-

bawang putih(2 ulas)
bawang merah(4 ulas)
kunyit(sedikit)
halia(sedikit)
belacan(sebesar ibu jari tgn)
cili kering/cili giling

semasa memasak:-
ikan pari
air
serai(2 tangkai)
air asam jawa(secukup rasa)
bendi
bunga kantan(2 tangkai)
daun kesum(1 ikat)
garam

cara2:

  1. tumiskan bahan2 yg telah di'blend'kn bersama sedikit minyak..stlh itu msukkn serai.api dapur buke yg max k.Wink
  2. setelah naik minyak, masukkn air secukupnya dan air asam jawa..kacau hingga sebati dan masukkn bunga kantan dan juga daun kesum..kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa..
  3. apabila sudah menggelegak, masukkn ikan pari dan kacau hingga sebati..
  4. apabila ikan sudah hampir masak, masukkan pula bendi2 yg ada..kacau dan tunggu kire2 2-3 minit..kemudian tutup api..
  5. bolehlah dihidangkan bersama nasi..

senangkan resipinya..mmg senang..pada sesiapa yg ingin mencuba tetapi kureng phm ngn resipi nih..bley btny kpd sy di 012-xxxxxxx..ehehe..kt komen/chat box je sudeyh....daa~:bofu_47: