Thursday, April 15, 2010

kem oh kem..lala~

time orang tgh seronok2 cuty..ija ni akan melancong..g kem herba,sg congkak....
bgs x ija g kem?hahaha..g pon..sbb diwajibkan pergi...exco wawasan kan..ni aktivti kelab wawasan..

mule2 tu...mmg xnk pegi..sbb mls..bkn mls ape..mls nk tny ayh..sbb taw ayah ija ni agak susah nak lpaskan anak2 die g kem.hehe...1st time tny ayh..kan betol tekaan ija..mmg ayh xksi nye.
huhu..so ija ikot je...
then minta maaf byk2 kt dak2 wawasn sbb xdpt pegi..then..kene tegur lak dengan sorg ahli wwsn...sbb ckp mls..die xphm npe ija xg.xpela..ija pon da terangkan...
tp..ckp nk try skali ag..demi wawasan..tgk..punya la syg ija kt wawasan kan..
hehehe..mmg sayang pon....
kt wawasan la ija kenal rakan2 baru..ija dpt pengalaman bes2..pahit pon ade...

so..g la tny ayh lagi skali...akhirnya..selepas puas dipujuk..ayah telah benarkan saya pergi..
so wawasan..kem herba!!!tggu saya!!saya datang ni..

hopefully...berbaloi ija g kem ni.....hav fun kawan2....lalal~..
k..nk rehat...xpacking lgi ni.wuwu..
k..papai~

banoffe pie recipe

hah..bagi spe2 yang suke masak..or minat nk wt pie2 ni..meh2..nk share 1 resepi.haha..walaupon ni bkn resepi hak milik ija...tapi...nk share jugak...sedap kot..tapi kene buat betol2 n saba..lala...owh..lupe..kene kuat jugak..sbb nk whip2 cream t...n pkul2 adunan..bg org mcm ija ni..lmbt sikit la keje nk siap..sbb xckup strength.haha..
baiklah..tnpa mmbuang masa penonton2 sekalian..sy persembahkan resepi BANOFFE PIE!!

bahan-bahan:
115 g butter
200 g susu pekat
1 tbsp soft brown sugar

2 tbsp golden syrup(light corn)

pisang slice secukup rasa

topping :
250 g nestle whipped cream(klu xde..ape2 whipped cream la.yg kotak ye.)
2 tspoon vanilla
2 tspoon caster sugar
grated chocolate

pastry :
150 g (1 1/4) cawan tepung serbaguna
115 g butter
20 g gula castor

cara-cara :

base :
panaskan oven 160 dgree clcius kisar tepung n butter dgn menggunakan food processor(jika tiada gune la ape2 pon yg boleh hancurkan bhn2) sehingga menjadi serbuk kasar. campurkan gula dan uli sehingga menjadi doh.(nak lagi sedap hancurkan jadi cm biskut crumble je.xyh smpai jdi doh.tp...ikot la anda.hehe.) dohnye lembut dan sedikit rangup. tekan dgn tangan doh tersebut kedalam loyang pie.
bakar selama 30 min.


filling :

masukkan butter, susu pekat, brown sugar, dan syrup kedalam periuk. masak diatas api perlahan sehingga mentega dan gula cair. kemudian besarkan sedikit api supaya campuran ini boleh menggelegak(gelegak sedikit sahaja). kacau campuran selalu dan masak ia sehingga campuran ini pekat dan berwarna perang muda seperti warna caramel.

tuang kedalam pastri yang telah masak tadi dan telah disusun dengan hirisan pisang2 dan biarkan ia sejuk.(jangan tuang semua..nanti jadi sgt manis..ikot citarasa anda)

topping :

pukul whip cream + sugar + vanilla sampai kembang(jgn tlbey kembang ye.) kemudian tuangkan keatas pie sehingga menutupi semua permukaan pie. akhir sekali 'grated' kan choc ke atas pie tersebut. dan...masukkan ke dalam peti supaya sejuk..

tadaaaaaaaaaaa..siap..sng kan.haha..selamat mencuba ye penonton sekalian..lala~
until then..papaiiii~


tadaa..banoffe pie.