bahan2:
di'blend'kn bersama:-
bawang putih(2 ulas)
bawang merah(4 ulas)
kunyit(sedikit)
halia(sedikit)
belacan(sebesar ibu jari tgn)
cili kering/cili giling
semasa memasak:-
ikan pari
air
serai(2 tangkai)
air asam jawa(secukup rasa)
bendi
bunga kantan(2 tangkai)
daun kesum(1 ikat)
garam
cara2:
- tumiskan bahan2 yg telah di'blend'kn bersama sedikit minyak..stlh itu msukkn serai.api dapur buke yg max k.
- setelah naik minyak, masukkn air secukupnya dan air asam jawa..kacau hingga sebati dan masukkn bunga kantan dan juga daun kesum..kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa..
- apabila sudah menggelegak, masukkn ikan pari dan kacau hingga sebati..
- apabila ikan sudah hampir masak, masukkan pula bendi2 yg ada..kacau dan tunggu kire2 2-3 minit..kemudian tutup api..
- bolehlah dihidangkan bersama nasi..
senangkan resipinya..mmg senang..pada sesiapa yg ingin mencuba tetapi kureng phm ngn resipi nih..bley btny kpd sy di 012-xxxxxxx..ehehe..kt komen/chat box je sudeyh....daa~
2 comments:
nih memang sume ija masak ke?
hmmm~
wonderin if they're all true
hahaha
kiddin
hahaha..ija la msk..tol3..
=]
Post a Comment