Sunday, March 3, 2013

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES!!

annaeyohasayo!:)
mende ni sepatutnya da post lame dah..
tapi terlupe sebab busy belajar bahasa korea..gituuuuuuuuu!!:P
semangat kannn gara2 nak pergi kat tempat kpop xlama lagi.:P

anyway sebelum smpai ke tempat tu..
sy singgah dulu di Hokkaido..heheh...
dengan membuat hokkaido chiffon cupcakes!!
seminggu xmakan mende manis memang xsah.tapi jangan lupe ye kene balancekan jugak dengan exercise!!nanti gemok..hehe~

 naik tinggi2 my babies!!:D

 hasilnye!!tadaaa..hehe..
resipi ni lupe nak bagi tahu td..ija amek dekat blog aunty Azlita..thank u aunty bagi resipi yg sedap ni!:D
tapi yg ni terlebih crunchy lak luar die.hehe..sebab ralit buat bende lain time tu.:P
*sambil menulis badan menari ikot lagu I GOT A BOY*
**dancing2**
 ok sambung blk.hehe..lagu da abes.:P
model of the day! mummy!!!:D

tester of the day?
mummy!!!hehe.rasa cepat2..
 tadaa.abesh dah!maksudnye?sedap la kan?hehehe..boleh kahwin da la klu macam ni.bagi laki makan kuih je ari2.gemok laa..*juskiddin* :P

so anyway..sy dgn baik hatinye bagi resipi yg ija gune ni..have fun mencuba!:D

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES!


bahan2
 4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

cara2
 Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

 

CREAM CUSTARD
by :
Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.


selamat mencuba!!:D
saranghamnida!
xoxo~

No comments: